Да се  създаде механизъм за взаимодействие между общините и басейновите

...
Да се  създаде механизъм за взаимодействие между общините и басейновите
Коментари Харесай

Кметът на Ловеч участва в среща в НС за бъдещето на минералните води

Да се  сътвори механизъм за взаимоотношение сред общините и басейновите дирекции в региона на ръководството и контрола на минералните залежи за ограничение на непозволеното им прилагане. Това е едно от предложенията, които направи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова  от името на Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Кметът на Ловеч взе присъединяване в кръгла маса в Народното събрание на 17.01.2023 година Форумът бе по самодейност на народния представител Росица Кирова със съдействието на Камарата на минералните води. Темата на срещата бе „ Възможностите за привличане на вложители за оползотворяване и рационално потребление на минералните извори в България “. Кръглата маса се организира в зала „ Запад “ с присъединяване на представители на локалната и изпълнителната власт, депутати, представители на посолства и на неправителствените организации.

Корнелия Маринова сподели още, че страната като притежател на находищата следва да взе участие взаимно с общината и в процедурата за обезщетение на засегнатите притежателите на парцели, попадащи в пояс I на санитарно-охранителната зона. Маринова  уточни като положителни образци направеното в общините Велинград, Айтос, София, Сапарева баня и други

Депутатът Росица Кирова първоначално напомни, че минералните води са значителен естествен запас, който способства за възстановяване на качеството на живот. България разполага с над 240 залежи от минерална вода, като температурата е в диапазон сред 20 и 100 градуса.

Цветелина Лукарска, ръководител на Камарата на минералните води, заяви, че се създава 3D карта на минералните води, за което присъединяване има и Българската академия на науките.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР